bladmuziek en downloads

Hier kun je de bladmuziek vinden en gratis downloaden van de stukken en stukjes die ik maak als Stadscomponist.

Het komende jaar schrijf ik elke maand een nieuw stuk(je) voor het album Schetsen, Stukken, Scherven, Liederen en Fragmenten.

Deze stukken zullen voor allerlei instrumenten en niveau's zijn, van beginner tot de meer gevorderde muzikant. Sommige stukken zijn solo, andere duo of kwartet, sommige zijn met tekst en weer andere zullen met een sounddtrack of video meegespeeld kunnen worden.

Componeer je zelf ook en wil je je compositie graag op deze plek delen? Of wil je jouw opname of remix van een deel uit Schetsen, Stukken, Scherven, Liederen en Fragmenten delen? Stuur het dan op naar: bdvrees[at]gmail[dot]com


Veel plezier met het spelen van de stukken!


Samplepack Willem II

Afgelopen juni was ik te gast in de geweldige Willem II studio's. Daar heb ik een week lang kunnen experimenteren met de meest waanzinnige synthesizers. Alles wat ik die week gedaan heb, heb ik ook opgenomen (vele gigabites). Hieronder vind je een aantal samplepacks die ik gemaakt heb uit al die experimenten. De samplepacks gaan van experimentele noise tot kicks en snares en mooie akkoorden. Meer samplepacks volgen binnenkort. Veel plezier ermee!


N.B. Belanrijk om te weten is dat ik niets heb gedaan aan processing, ook geen eq of compressie. In het mapje Snaren bevinden zich ook samples met de naam RYTM, die zijn zachter dan de andere files.


(klik op de woorden hieronder voor de .zip files)


I. Ritme

II. Snaren en Kickjes

III. Tingen enzo

IV. Tikjes, ruisjes en plopjes
Januari '21


Het eerste stuk uit Schetsen, Stukken, Scherven, Liederen en Fragmenten simpelweg getiteld Januari '21.

Het stuk kan op piano gespeeld worden, maar misschien ook wel op een orgel of synthesizer. Met wat kunst en vliegwerk wellicht op een harp......
Versie voor viool en piano:Februari '21, Lamento van de gescherfde stad


Maart '21


Lentelied


April '21


Mei '21


Juni '21


Juli '21


Zomer muziek


Augustus '21


September '21


Herfstmuziek


Februari '21, Lamento van de gescherfde stad. Dit stukje is geïnspireerd op het indringende ooggetuige verslag van stadschroniqueur Eric Alink over de rellen van afgelopen week.Versie voor viool en piano:Maart '21 is voor de echte telfreaks onder ons, je kunt dit stuk solo of met slagwerk spelen (die versie volgt binnenkort) maar ook met een speciaal voor dit stuk gemaakte video.Veel tel plezier :-)Versie voor f-sleutel, kan ook

een octaaf of twee octaven gespeeld worden:Speciaal voor de voorstelling 'Lente, Zomer, Herfst, Winter' die ik maak in samenwerking met Theater Artemis schreef ik een kort liedje voor de Lente. De tekst is van Sieger Baljon.Hier een korte versie voor speeldoosje:April '21, kleine elegie voor de bomen en het plein is een eenvoudige en weemoedige ode aan de onlangs gevelde kastanjebomen op de Parade. Ooit stonden er 135 bomen op de Parade, die hebben in dit stukje allemaal een eigen noot gekregen. Ook stelde ik me voor hoe de grote buur van het plein, de Sint Jan, een zacht afscheidslied zou aanheffen door middel van klokkengelui, orgelspel en zang.......
Mei '21 is een kort ritmisch/slagwerk-achtig stuk voor piano. Als de voorgeschreven bovenste tonen niet op je piano zitten, pak je gewoon de 2 bovenste tonen van je piano die er wel op zitten. Je kunt ook experimenteren met allerlei preparaties van de snaren om het nóg slagwerkachtig te laten klinken!
Juni '21 is een heuse fanfare, hetzij een korte (vandaar de ondertitel 'Een korte fanfare'). Op 1 juli zal deze uitgevoerd worden tijdens de opening van de Bossche zomer door de koperblazers en slagwerkers van de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch o.l.v. Sjef Ipskamp. Daar kijk ik erg naar uit!

Ondertussen heb ik ook een quatre-mains versie gemaakt voor piano en die kun je al thuis spelen.


Versie voor koperblazers en slagwerk:Juli '21 is een lied op het prachtige gedicht Lege huizen van de in juli 2016 overleden Bossche dichter Hans Vlek. Ik ben van plan om op een later tijdstip ook een ander gedicht van hem op muziek te zetten.


Lege huizen


Huizen die leegstaan,


wastafels zonder zeep,


keukens zonder geur,

kast-
papier met roestige 
punaises,

gaten
 zonder spijkers,

lampen
 zonder licht,

ramen die 
moeilijk opengaan.


Niemand heeft iets
 laten liggen.

Lege 
huizen,

dozen vol 
verdriet dat je niet ziet 
maar weet,

omdat er 
niets anders is.

Dit is de muziek die ik schreef voor de Zomerwandeling met Theater Artemis van 21 augustus.

De partituur is voor 3 slagwerkers met houten balken (gespeeld op het hout van de Paardekastanjes van de Parade), bloempotten, keien, belletjes, tamtam/metaalplaten en melodica.


Augustus '21 is een verstild werk voor piano en soundtrack. De soundtrack bestaat uit geluiden die ik maakte tijdens mijn residency in de Willem II studio's. Aan het eind van de soundtrack kun je heel zacht en tamelijk vervormd het lied 'Ik hou van Brabant' horen van Bosschenaar Karel van der Velden.
Hier de registratie van Augustus '21:Karel van der Velden 'Ik doom van Brabant':September '21 (klein koraal) is een eenvoudig koraal dat gespeeld kan worden op bijvoorbeeld een piano of orgel. Maar je zou het ook bewerken voor bijvoorbeeld strijkers en een trompet, zodat het een fijne Charles Ives hommage wordt....
Herfstmuziek is de muziek die ik schreef voor de voorstelling 'Lente, zomer, herfst, winter' in samenwerking met Theater Artemis, beeldend kunstenaar Michèle Matyn, dichter/performer Sieger Baljon en Liesbet Swings.

Helaas kon deze voorstelling deze herfst wederom niet doorgaan vanwege de nieuwe Corona maatregelen. Maar je kunt de muziek wel thuis spelen! Tenminste als je acht saxofonisten hebt voor deel IV.

Deel I, II en V is voor een solo instrument (in de voorstelling een saxofonist die van over het water aankomt) en deel III is foutief genoemd een 'Horlepiep' maar is eigenlijk meer een pseudo volksliedje in Bartók stijl gebaseerd op de melodie van de Lente. Deze kun je bijvoorbeeld ook op piano spelen.

De rest van de muziek in de voorstelling was elektronisch....Oktober '21


November '21


December '21


Oktober '21 Middagje Helftheuvelen is een lied op de gelijknamige tekst van de onvolprezen Bossche Stadsdichter Doeko L.

Ik heb geprobeerd om zowel de zang als pianopartij redelijk eenvoudig te houden. Misschien kan het met wat kunst en vliegwerk ook op een ander

instrument gespeeld worden zoals orgel of harp....

November '21(klein scherzo).

Voor het novemberstukje had ik zin om een snel en virtuoos stuk te schrijven.
Zoals alle maandstukjes bestaat het notenmateriaal uit een transpositie van de naam DE(n) B(o)SCH.
Ik heb deze keer alles heel consequent uitgewerkt wat muziek oplevert die misschien niet onder de noemer 'mooi' of makkelijk speelbaar valt....
Maar soms is zo'n denkexperiment leuk om te doen......


Je zou het bijv. ook op twee 5 octaaf marimba's kunnen spelen met wat octaveer werk....December '21 'kleine afscheidsgroet' is het laatste stukje uit de bundel.

De lange noten (DE(n) B(o)SCH) vormen een soort Schaduw melodie.

Het zachte eindakkoord is de kleine afscheidsgroet aan de stad uit de titel....