Filmkes en Foto's
Hier staan filmpjes en foto's die ik zoal maak de komende periode als Stadscomponist van Den Bosch. Heb je zelf een leuk filmpje of foto, bijvoorbeeld waar je zelf muziek maakt, een deel uit het boek Schetsen, Stukken, Scherven, Liederen en Fragmenten speelt of een idee voor een nieuw instrument hebt. Stuur die dan op naar: bdvrees[at]gmail[dot]com
Lente, zomer, herfst, winter met theater Artemis, eerste editie: Lente (1 en 2 mei 2021)
Voor de voorstelling 'Lente ' die ik met Liesbet Swings en Sieger Baljon maakte in samenwerking met Theater Artemis en basisschool Anthonius Abt te Engelen schreef ik dit liedje op een tekst van Sieger.
Dit liedje kwam in allerlei gedaantes terug in de voorstelling naast (elektronisch bewerkte) geluiden die ik met de kinderen maakte.
Hier ook wat foto's en een mooi artikel over de wandeling in het Brabants Dagblad.
Felicitatie jubileum Willem II Studio's
Afgelopen september vierde Studio Willem II haar eerste lustrum. Om ze te feliciteren met dit heugelijke feit maakte ik dit korte filmpje.
Van 7 t/m 11 juni 2021 werk ik een paar dagen samen met saxofonist en basklarinetist Maarten Ornstein in deze geweldige studio's resulterend in een afsluitend concert, livestream en wellicht album. Binnenkort meer info over deze spannende samenwerking waar ik erg naar uitkijk!
Cursus huis, tuin en keuken sounddesign (da's een chique woord voor geluiden ontwerpen)
Aflevering I: plastic. Waarin we met bekers nare schraapgeluiden maken en plasticzakjes laten ruisen als de wind of de zee maar ze ook bespelen als een goedkope kleine trom met brushes.
Aflevering II: PVC buis. Waarin we een pvc buis gebruiken als een trommel en een soort van avant-garde fluit. Ook gebruiken we een karaf of bak met water om de toonhoogte te veranderen of gekke borrelgeluiden te maken.
Aflevering III: Electromagnetic pick up coil. Waarin we met een Electromagnetic pick up coil, de elektromagnetische straling om ons heen hoorbaar kunnen maken. Elektromagnetische straling is de voortplanting door de ruimte van elektrische en magnetische trillingen en is overal om ons heen. Als je er meer over wil weten is hier de wikipedia pagina over elektromagnetische straling.
Het apparaatje dat ik hier gebruik is een wat duurdere (en toegegeven niet zelfgemaakte) pick up coil van het Russische bedrijf Soma Laboratory. Je kunt ook een goedkope Bitsniffer kopen, maar die moet je dichter bij apparatuur houden. Je kunt er ook zelf een maken, hier zie je hoe je dat doet.
Binnenkort maak ik een film van een wandeling door deze voor ons 'Onhoorbare stad'.
Helaas kunnen we op dit moment door de Corona maatregelen weinig (samen) musiceren. Daarom heb ik ism de Veenfabriek deze cursus Huis, tuin en keuken sounddesign gemaakt zodat we thuis toch muziek en geluid kunnen maken op spullen die we in of rondom huis hebben liggen (of niet....).
Iedereen kan meedoen met deze cursus, van jong tot oud en het leuke is dat het ook helemaal niets hoeft te kosten omdat je de materialen vaak toch al thuis hebt liggen (of rondslingeren in mijn geval). Overal kun je muziek op maken en gekke geluiden uithalen dus laat je inspireren door wat er nog meer te vinden is in en rond het huis en maak er muziek mee!
De cursus wordt dit jaar uitgebreid met nog meer Huis, tuin en keuken sounddesign afleveringen waaronder een speciale carnavals editie!.
Houd deze website of het youtube kanaal in de gaten voor meer filmpjes om thuis instrumenten te maken.
Aflevering IV: (post) elastiek. Waarin we met behulp van postelastiek en een contactmicrofoon een bas instrument maken. De contactmicrofoon is gelukkig niet nodig, je kunt ook een simpel kistje of doosje gebruiken om de elastiek te versterken. Het kistje of doosje werkt dan als een klankkast zoals bij een akoestische gitaar.
Aflevering V: Tegels en Bloempotten. Waarin we op tegels en bloempotten spelen, die vaak verassend mooi klinken. Je kunt er met (vibrafoon) stokken op spelen, maar ze ook met allerlei materialen bekrassen zoals kleine kiezels om iedereen in je omgeving te irriteren met een hoog snerpend geluid.
Aflevering VI: Rubber stuiterbal. Waarin we met een rubber stuiterbal die je in de speelgoedwinkel kunt kopen rare geluiden gaan maken door ze langzaam over allerlei oppervalktes te trekken. Het helpt wel om de stuiterbal op een stokje te doen en doormidden te snijden. Helaas werken niet alle stuiterballen even goed, vooral als het oppervlak te glad is.
Aflevering VII: Klikjes en klakjes. Waarin we allerlei klikjes en klakjes maken met nietmachines, knijpkikkers en wat je al niet meer thuis hebt liggen aan klikjes en klakjes. Je kunt ze ook opnemen en er bijvoorbeeld gekke percussie of drumtracks mee maken wat weer eens wat anders is dan een gewone snare...